Uued tõendid keerukate molekulide olemasolust Pluuto pinnal

Uus ja ülitundlik spektrograaf nimega Cosmic Origins, mis asub Hubble’i Kosmoseteleskoobi pardal, avastas hiljuti Pluuto pinnalt tugeva ultraviolettkiirguse neelaja, viidates uue tõendina keerukate süsivesiniku ja/või nitriili molekulide olemasolule Pluuto pinnal.

NASA Hubblei'i Kosmoseteleskoop. Pilt: NASA/STScI

Selliseid keemilisi aineid võib tekitada päikesevalguse või kosmilise kiirguse vastasmõju Pluuto pinnajääga, mille koostise hulka kuulub metaan, süsinikoksiid ja lämmastik, kirjutab Sciencedaily.com.

,,See on huvitav avastus, sest keerukad Pluuto süsivesinikud ja teised molekulid võivad muuseas olla vastutavad Pluuto punaka värvuse eest,” sõnas uurimust juhtinud Alan Stern.

Lisakd avastasid teadlased tõendeid Pluuto ultraviolettspektri muutustest, võrreldes antud andmeid 1990ndatel Hubble’iga tehtud mõõtmistega. Need muutused võivad olla seotud 1990ndatel näha olnutega võrreldes erinevate pinnamoodustistega või teiste nähtustega, näiteks pinnamuutustega, mida seostatakse Pluuto atmosfäärirõhu kasvuga.

,,Hubble’iga tehtud avastus meenutab meile, et veelgi huvitavamad avastused Pluuto koostise ja pinnatekke kohta on alles tulekul, kui NASA uus kosmoselaev Horizon 2015. aastal Pluutoni jõuab,” lisas Stern.

Allikas

Teadusartikkel: “FIRST ULTRAVIOLET REFLECTANCE SPECTRA OF PLUTO AND CHARON BY THEHUBBLE SPACE TELESCOPECOSMIC ORIGINS SPECTROGRAPH: DETECTION OF ABSORPTION FEATURES AND EVIDENCE FOR TEMPORAL CHANGE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *